stap 1 van 4        
  Naast gratis lootjes trekken kun je hier ook
Gedichten schrijven, Surprises maken en Kadootjes zoeken.

  Datum viering: kalender
  Aantal personen:
  Uitsluitingen: (Minimaal 4 personen nodig)
  Verlanglijstjes: (Invullen na het versturen)
  Persoonlijk bericht:
(Komt in de e-mail te staan)

 
 
 


Lootjes trekken


Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse kinderfeest dat op 5 december (Sinterklaasavond) in Nederland en op 6 december (de eigenlijke naamdag) in BelgiŽ en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniŽn wordt gevierd.

Sinterklaas en zijn helper, Zwarte Piet, komen in de nacht van 5 december langs de schoorsteen binnen in alle huizen om kado's te brengen voor de kinderen die er wonen. Deze moderne Nederlandse traditie van Sinterklaas als kinderfeest met een moraal komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863).

Sinterklaas wordt ook op veel kleinere schaal in Luxemburg (Kleeschen), Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Polen (Sw. Mikolaj), SloveniŽ (Sv. Miklavz) en TsjechiŽ (MikulŠs) gevierd. Ook in Griekenland kent men een vergelijkbaar personage, Ajios Wasilis (Heilige Basil), die afkomstig is uit het Aziatische KessariŽ. Oudejaarsdag wordt zijn komst door zingende kinderen aangekondigd.

Pakjesavond is er al lang niet meer alleen voor kinderen. Volwassenen geven elkaar, meestal anoniem, geschenken, al dan niet voorzien van een Sinterklaasgedicht of verpakt als surprise. Vaak wordt door middel van lootjes trekken anoniem bepaald voor wie men een cadeautje moet kopen.

Een uitgebreide oorsprong vind je op:
http://members.home.nl/john.demmers/sinterklaas/
weihnachtwichteln.de | Linkpartners | © Chato